Direktlänk till inlägg 3 januari 2013

Saffranspannkaka recept...

Av Hilla - 3 januari 2013 11:00


Igår var jag hemma hos en kompis på teparty. Vi fick smaka deras goda julgodisar och så fick vi den Gotländska specialitén saffranspannkaka. Jag har en gång i tiden bott på Gotland och jag har nog inte smakat delikatessen saffranspannkaka sedan dess.


Recept;


4-6 portioner


1 1/2 dl rundkornigt ris

3 dl vatten

1 msk smör

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

4 ägg

1 msk strösocker

1 paket saffran

2 dl mjölk

1/2 dl skållad, skalad och hackad sötmandel


Tiilbehör

salmbärssylt eller annan sylt och ev. vispad grädde. Läs mer om salmbär - klicka på länken.


Mät upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig kastrull. Koka upp och låt koka under lock på svag värme tills vätskan kokat in, ca 10 minuter. Häll i 6 dl mjölk och rör om. Koka upp, passa noga så det inte kokar över. Låt gröten svälla under lock på mycket svag värme utan omrörning i ca 40 minuter. Låt svalna.


Vispa upp äggen och rör ner dem i gröten. Tillsätt saffran, utrört i lite mjölk, socker, resten av mjölken och hackad mandel. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugen, 225 grader, ca 30 minuter eller tills kakan känns fast.


(Receptet är hämtat ur kokboken "Biskopsgården bjuder in"


 


Mums!


Jag blev så sugen att prova att göra saffanspannkaka själv så nu går jag till köket och sätter igång direkt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Hilla - Torsdag 18 april 17:59

Ikväll äter vi stroganoff till middag. Jag gjorde korv stroganoff till maken och till mig en variant med lök, haloumi och zuccini. Till detta en fräsch sallad med ruccola, salladskål, tomat och avocado. #hilla #hillasmatprat #stroganoff #vegetari...

Av Hilla - Onsdag 17 april 18:53

Som en extra bonus bjuder jag på några bilder från Ålesund i Norge. Där har jag varit helt nyligen genom jobbet. #hilla #hillasmatprat #ålesund #norge ...

Av Hilla - Onsdag 17 april 18:50

Ikväll har vi ätit stekt abborre med kokt potatis och ett stort grönskaksfat som tillbehör. Mums! På fatet finns det bladspenat, stekt zuccini, stekt sparris, stekt cocktailtomat, solroskärnor, avocado, parmesan och flingsalt. Jag köpte en enor...

Av Hilla - Söndag 14 april 09:06

Gårdagens fika på hotellrummet med en bulle från Sparbutiken i centrala Stavanger. #hilla #hillasmatprat #fika #Stavanger ...

Av Hilla - Lördag 13 april 15:27


Nu är jag i Norge igen genom jobbet. Jag och kollegorna har ätit lunch på "matmagasinet" i Stavanger. Jättegott och trevligt! Linguine med sparris, kryddig tomatsås och gremolata. hilla #hillasmatprat #Norge #lunch ...

Presentation


Hillas matprat

Hör av dig till mig!

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

På café...

 

Mat på resa...

 

Festmat...

 

På restaurang...

 

Vardagsmat...

 

Tidigare år

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Fråga mig

3 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards